Fizikalna terapija primenom različitih terapijskih metoda i tehnika poboljšava funkcionisanje tela, ubrzava oporavak nakon povreda ili operacija.

Kroz fizikalnu terapiju se primenjuju različite vežbe, masaže, manipulacije tkiva, terapija toplotom i hladnoćom, terapija strujom, kako bi se smanjio bol i poboljšala pokretljivost.

Cilj fizikalne terapije zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta i tegoba koje ima, a najčešće su to:

  • povećanje snage i izdržljivosti mišića
  • poboljšanje raspona pokreta
  • smanjenje bola i upale
  • poboljšanje koordinacije i ravnoteže
  • prevencija povreda
  • oporavak nakon operacija ili povreda

U nastavku ćete saznati da li je fizikalna terapija štetna i na šta treba obratiti pažnju tokom procesa fizikalne terapije kako bi se izbegli eventualni negativni efekti.

Fizikalna terapija nakon sportskih povreda

Pored prethodno navedenih, jedna od najčešćih tegoba zbog koje se primenjuje fizikalna terapija su sportske povrede. Fizikalna terapija nakon sportskih povreda je neizostavni korak u procesu oporavka sportista. Nakon postavljene dijagnoze od strane fizijatra i procene stepena povrede, sportista započinje sa procesom rehabilitacije uz fizikalnu terapiju.

Fizioterapeut pre svega procenjuje funkcionalne sposobnosti usled trenutnog stanja pacijenta, a zatim određuje ciljeve terapije. U procesu rehabilitacije se najčešće primenjuju tehnike poput krioterapije, kako bi se smanjio otok i bol. Kroz razne vežbe istezanja i mobilizaciju, stimuliše se obnavljanje normalnog opsega pokreta povređenog područja

Pored toga, terapijske vežbe ojačavaju mišiće koji su možda bili oslabljeni zbog duge neaktivnosti usled povreda.

Pored sportskih povreda, fizikalna terapija se koristi u rehabilitaciji neuroloških stanja poput moždanog udara ili multiple skleroze, ortopedskih problema kao što su bolovi u leđima ili problemi sa zglobovima, kao i kog mnogih drugih oboljenja gde se javlja intenzivan bol.

Da li je fizioterapija štetna?

Fizikalna terapija neće naškoditi zdravlju pacijenta ako se pravilno primenjuje pod nadzorom fitioterapeuta i u tom slučaju može doneti samo benefite. Rizik od povrede ili pogoršanja stanja postoji ako se fizikalna terapija primenjuje na pogrešan način ili ako se primenjuje previsokim intenzitetom. Najčešće do povreda dolazi ukoliko pacijent pokuša da samostalno sprovede vežbe kod kuće bez nadzora stručnog lica.

Iz tog razloga je izuzetno bitno da se fizikalna terapija sprovodi od strane obučenog i iskusnog terapeuta. Pre početka terapije, neophodno je obaviti fizijatrijski pregled kako bi se utvrdilo da li je fizikalna terapija pogodna za lečenje određenog stanja i da li postoje eventualne kontraindikacije.

Šta može da se dogodi ako fizikalnu terapiju izvodi nestručno lice

Ako fizikalnu terapiju sprovodi nestručno lice ili pacijent samostalno bez nadzora stručnjaka, može doći do komplikacija. Ako se terapijske tehnike neadekvatno primenjuju može doći do pogoršanja stanja ili čak povreda.

Pored toga, bez stručne procene i pravilnog vođenja terapije, može izostati napredak u oporavku i ublažavanju simptoma. Nestučnom primenom fizikalne terapije se povećava rizik od povreda, istezanja mišića, povrede ligamenata ili prekomernog opterećenja zglobova.

Zbog svih navedenih rizika, važno je da se fizikalna terapija sprovodi pod nadzorom obučenog i licenciranog terapeuta, koji ima znanje, veštine i iskustvo potrebno za pružanje efikasne i sigurne terapije.

Najčešće predrasude vezane za fizioterapiju

Jedna od najčešćih predrasuda u vezi fizioterapije je da je ova vrsta lečenja namenjena isključivo za tretman teških povreda i fizijatrijskih stanja.

Međutim, istina je da fizikalna terapija nije rezervisana samo za osobe sa ozbiljnim povredama ili invaliditetom. Ona se primenjuje za širok spektar problema vezanih za pokretljivost i funkcionalnost tela.

Još jedna predrasuda je da fizikalna terapija mora da boli i da je izuzetno neprijatna. Terapijski proces je prilagođen stanju pacijenta i postupno se razvija u skladu sa tegobama koje pacijent ima. Još neke veoma česte predrasude o fizikalnoj terapiji su:

  • Fizikalna terapija je samo za starije ljude.
  • Fizikalna terapija može samo privremeno ublažiti simptome, ali ne leči uzrok problema.
  • Fizikalna terapija je skupa i nedostupna.
  • Fizikalna terapija je isto što i masaža ili opuštanje, ne pruža stvarne efekte.
  • Rezultati fizikalne terapije su sporiji i manje efikasni od hirurških zahvata ili lekova.
  • Fizikalna terapija je bolna i nepotrebna

Da li je fizikalna terapija samo za starije ljude?

Predrasuda da je fizikalna terapija isključivo za starije ljude je prilično rasprostranjena, ali nije tačna.

Iako stariji ljudi imaju često potrebu za fizikalnom terapijom zbog problema kao što su artritis, osteoporoza ili oporavak nakon operacije kuka, potreba za ovom vrstom terapije se može javiti kod bilo koga, bez obzira na uzrasta.

Fizikalna terapija se neretko primenjuje čak i kod dece i adolescenata. Često se primenjuje kod dece sa razvojnim poremećajima ili neurološkim problemima kako bi im se poboljšala motorička funkcija i koordinacija, a najčešće se primenjuje za tretiranje sportskih povreda kod dece i adolescenata.

Bilo da je riječ o operaciji kolena, kuka ili leđa, fizikalna terapija je ključna za brz i lakši oporavak, nezavisno od starosti pacijenta.

Benefiti fizikalne terapije

Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju akutnog i hroničnog bola putem različitih tehnika kao što su terapija toplinom, hladnoćom (krioterapija), masaža i vežbe koje jačaju mišiće.

Kroz vežbe, masaže i druge terapijske metode i tehnike, fizikalna terapija dovodi to većeg raspona pokreta i bolje koordinacije.

Fizikalna terapija u rehabilitaciji nakon operacija ili povreda pomaže pacijentima da povrate izgubljenu funkciju, snagu i pokretljivost, ali i znatno ubrzava celokupan tok oporavka.

Fizikalna terapija kroz smanjenje bola, povećanje funkcionalnosti i veću samostalnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti doprinosi značajnom poboljšanju kvaliteta života pacijenata.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____